Πρώτο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

ΠΡΩΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κυριάκος Πράττος
|
11 June, 2024
|
4 minutes of reading

Το πρώτο αρχαίο θέατρο Λάρισας, αποτελεί το μεγαλύτερο θέατρο στη Θεσσαλίας , με χωρητικότητα 10.000 ατόμων.

Βρίσκεται στη νότια πλευρά του λόφου του φρουρίου στη Λάρισα και αποτελεί αυτή τη στιγμή το έμβλημα της πόλεως.

Το συγκεκριμένο αρχαίο θέατρο οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Ε΄, προς το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ..

Είχε διάρκεια ζωής έξι αιώνων περίπου, και πέραν των θεατρικών παραστάσεων, αποτέλεσε και χώρο υπαίθριων συνεδριάσεων του ανώτατου διοικητικού οργάνου των Θεσσαλών, του γνωστού  ¨Κοινού των Θεσσαλών¨.

Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου βρίσκονταν κάτω από ιδιωτικά οικόπεδα και κατοικίες, αλλά με τις εκσκαπτικές εργασίες των τελευταίων ετών αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο!

Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο, κτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από μάρμαρο, με πλούσιο πλαστικό διάκοσμο.

Το κυρίως θέατρο χωρίζονταν με  10 κλίμακες ανόδου σε 11 κερκίδες, η κάθε μία από τις οποίες διέθετε 25 σειρές εδωλίων.

Αρχικά το θέατρο ήταν συνδεδεμένο με τη λατρεία του Θεού Διονύσου, με τη διεξαγωγή θεατρικών και μουσικών δραστηριοτήτων.

Το θέατρο έχει τη τυπική αρχιτεκτονική του Ελληνιστικού θεάτρου με τρία βασικά στοιχεία: κοίλο, ορχήστρα ακι σκηνή, με διάμετρο περίπου 25 μέτρα.

Το κοίλο του αρχαίου θεάτρου ήταν η η ίδια πλαγιά του λόφου του φρουρίου, το οποίο ήταν διαμορφωμένο σε αναβαθμίδες για την τοποθέτηση των εδωλίων.

Αποφασιστική σημασίας για την πλήρη αποκάλυψη του τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα ευρύτατο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων του υπουργείου πολιτισμού.

Τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν καθώς και το ρολοϊ της πόλεως και το παλιό επισκοπείο, κατεδαφίστηκαν με δαπάνες τόσο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όσο και του δήμου των Λαρισαίων.

Η πρώτη κατεδάφιση άρχισε το 1992, και η δεύτερη το 1996, η τρίτη το 2000 και η τέταρτη το 2008.

Με τις εργασίες των τελευταίων ετών η εικόνα του μνημείου είναι σχεδόν πλήρης.

Είναι ασφαλώς αναγκαίες  επιπλέον απαλλοτριώσεις στο μέλλον , σε ότι αφορά τη πλήρη αποκάλυψη των παρόδων.

Σίγουρα όμως τα έργα μέχρι σήμερα έδωσαν στο φως ευρήματα και  επιστημονικά στοιχεία, τόσο για την κτιριακή εξέληξη του ίδιου του κτίσματος , όσο και την ιστορία της πόλεως της Λάρισας γενικότερα, αφού έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες επιγραφές και μεγάλος αριθμός γλυπτών.

Ένα πραγματικό κόσμημα για τη πόλη μας!!!!