Λίγα λόγια για τη Λάρισα, μια πόλη με ιστορία 4000 ετών!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 4000 ΕΤΩΝ!

Κυριάκος Πράττος
|
23 Απριλίου, 2024
|
λεπτά ανάγνωσης

Λάρισα σημαίνει φρούριο  ή ακρόπολη!  Αποτελεί πελασγικό όνομα και σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία οικοδομήθηκε από το Λάρισο, γιο του Πελασγού, εδώ και 4.000 χρόνια περίπου!
 

Στη Λάρισα, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αναφορές, η κατάσταση υπήρξε συνεχής από την εποχή του Χαλκού, οπότε και πρωτοκατοικείται ο λόφος του Αγίου Αχιλλίου, μέχρι σήμερα.  Τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. αποκτά προβάδισμα ένατι των άλλων Θεσσαλικών πόλεων. Το ολιγαρχικό πολίτευμα της Λάρισας εκδημοκρατίζεται από το τέλος του 5ου αιώνα π.Χ. περίπου. Την τελευταία της εξαιρετικά μεγάλη ακμή η Λάρισα βέβαια γνωρίζει την εποχή της Ρωμαιοκρατίας, όταν γίνεται έδρα του νέου κοινού των Θεσσαλών.
 

Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι κάτοικοι της Λάρισας μάχονταν στο πλευρό των Αθηναίων.
 

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Λάρισα έζησε και πέθανε ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε μεταξύ Τυρνάβου, Γυρτώνης και Λάρισας.
 

Το 140 π.Χ. αναγορεύτηκε πόλη augusta, από τον Οκταβιανό Αύγουστο. Οι ανασκαφές των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει δρόμους , λουτρά και κατοικίες των Ελληνιστικών χρόνων, με ψηφιδωτά δάπεδα, προκαλώντας το θαυασμό της αρχαιολογικής κοινότητας.
 

Τα σημαντικότερα βέβαια μνημεία αυτής της εποχής αποτελούν τα δύο αρχαία θέατρα: το πρώτο στη νότια πλευρά του λόφου του φρουρίου, το οποίο κατασκευάστηκε στην Ελληνιστική περίοδο, πιθανόν στο τέλος του 3ου αιώνα π. Χ., στα χρόνια του βασιλέα της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε, και χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις και άλλα δρώμενα μέχρι και το 1ο αιώνα π.Χ.
 

Τότε κατασκευάστηκε το δεύτερο και μικρότερο αρχαίο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις.
 

Όσον αφορά τη διάδοση και εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Λάρισα, μεγάλη θεωρήθηκε η συμβολή του Αγίου Αχιλλίου, πιθανόν του πρώτου Επισκόπου της, ο οποίος  συμμετείχε στην Α Οικουμενική σύνοδο ( 325).
 

Η επισκοπή της Λάρισας γρήγορα έγινε Μητρόπολη, με πολλές  Επισκοπές  της Θεσσαλίας στην εμβέλειά της.
 

Οι απειλές που δέχτηκε η Λάρισα κατά τη διάρκεια των ετών ήταν πάρα πολλές, όπως για παράδειγμα αυτή των Βουλγάρων το 10 ο αιώνα μ.Χ., οι οποίοι  και μεταφέρουν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλίου από τη Λάρισα στις Πρέσπες όπου  και χτίστηκε και ναός στη μνήμη του!
 

Επίσης απειλή για τη πόλη στάθηκε και η παρουσία των Οθωμανών Τούρκων , όταν νίκησαν τις ελληνικές δυνάμεις στα Τέμπη και κατέλαβαν τη Λάρισα και τα Φάρσαλα.
 

Αισίως η πόλη της Λάρισας απελευθερώνεται την 31η Αυγούστου το έτος 1881.
 

Χρειάζεται οπωσδήποτε να αναφέρουμε ότι στη Λάρισα γεννήθηκε ο λόγιος  Κωνσταντίνος Κούμας, ο οποίος υπήρξε Έλληνας διδάσκαλος του Γένους, πρωτεργάτης του νεοελληνικού διαφωτισμού και μεταφραστής σπουδαίων λογοτεχνικών έργων!
 

Η βιομηχανική επανάσταση συμπήπτει με την εξέγερση των Λαρισαίων αγροτών το 1910, εναντίον των τσιφλικάδων. Ο πληθυσμός της πόλεως τότε ανέρχεται στους  30.000 κατοίκους.
 

Το 1913 ηλεκροδοτείται για πρώτη φορά η πόλη, και δημιουργείται δημοτική πυροσβεστική.
 

Ιδρύεται εργατικό κέντρο και η πρώτη γεωργική σχολή η οποία αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους νέους αγρότες της ευρύτερης περιοχής στην γεωπονική τέχνη.
 

Το 1920 φτάνουν στη πόλη της Λάρισας χιλιάδες πρόσφυγες από το Πόντο, και δημιουργούνται  οι πρώτες προσφυγικές γειτονιές.
 

Η Λάρισα μεταμορφώνεται σε νέα πόλη στη διάρκεια του μεσοπολέμου.
 

Το 1930 δημιουργείται ο υδατόπυργος και η πόλη αρχίζει να υδροδοτείται από το Πηνειό ποταμό.
 

Σύντομα η πόλη αποκτά δημοτικό ωδείο, δημοτική βιβλιοθήκη, μουσείο και μουσικό συλλογο.
 

Το 1941 η πόλη εξαιτείας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και του μεγάλου σεισμού καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά. 
 

Κατόπιν της λήξεως του καταστροφικού πολέμου η πόλη αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει νέους  ρυθμούς ανάπτυξης, φτάνοντας ώς στις μέρες μας , με πλυθησμό άνω των 200.000 κατοίκων, με εντονότατη πολιτική, πνευματική,  πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ζωή.
 

Αποτελεί έδρα της γενικής γραμματείας περιφέρειας Θεσσαλίας, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Περιφεριακού θεάτρου και πολλών άλλων σημαντικών θεσμικών φορέων.
 

Έδρα επίσης  εξαιρετικά μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών της χώρας μας, όπως η 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.
 

Στοίχημα σήμερα για τη πόλη της Λάρισας  είναι να αποδειχθεί άξια του ιδιαίτερου ρόλου που καλείται να παίξει στην γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας, έχοντας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα τη γεωγραφική της θέση, τις τεχνικές υποδομές, τον εξαιρετικά δυναμικό  πρωτρογενή τομέα, τη συμβολή του δευτερογενή τομέα και τους ανθρώπους της, που αποτελούν τη καλύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη της!!!