Κατοικίδια και Σπίτι

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ

Μαρία Ζησούλη
|
18 Ιουνίου, 2024
|
4 λεπτά ανάγνωσης

Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικοί σύντροφοι που δημιουργούν πληρότητα στη καθημερινή μας ζωή και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ψυχική υγεία, χαρά  και αγάπη!
 

Απαιτούν όμως την σωστή φροντίδα και την κατάλληλη μεταχείριση για να είναι και αυτά χαρούμενα και φυσικά με υγεία.
 

Αυτό εκτός από τη τροφή, τις βόλτες και τα χάδια, απαιτεί να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, κυρίως φιλόξενο, ώστε να νιώθουν άνετα και ασφαλή.
 

Η εταιρεία Prattos - akinita, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, που φιλοξενεί άρθρο της καταξιωμένης κτηνιάτρου Μαρίας Ι. Ζησούλη, η οποία αναπτύσει με εξαιρετικό τρόπο, τη σχέση μεταξύ κατοικίας και κατοικιδίου.
 

Θέλετε να αγοράσετε ένα διαμέρισμα και δεν ξέρετε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για το αγαπημένο σας κατοικίδιο ;

Μερικές πολυκατοικίες γράφουν στην είσοδο «όχι ζώα», όπως μπορεί να το περιγράφουν και μερικοί κανονισμοί πολυκατοικιών. Μην αγχώνεστε ! Ο νόμος είναι υπεράνω του κανονισμού της πολυκατοικίας που μπορεί να λέει ότι θέλει. Μπορείτε να πάρετε τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο σε οποιοδήποτε διαμέρισμα αγοράσετε ή ενοικιάσετε αρκεί βέβαια να τηρείτε κάποιες στοιχειώδες υποχρεώσεις:
 

 Α ) Να μην  έχετε τον σκύλο ή τη γάτα σας μόνιμα κλειδωμένο στο μπαλκόνι ,αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιείτε και το μπαλκόνι σαν χώρο επίσκεψης του ζώου ,τότε αφήστε την μπαλκονόπορτα  ανοιχτή ,έτσι ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει στο εσωτερικό του σπιτιού.
 

Β )Να έχετε υπόψη σας ότι δεν επιτρέπονται πάνω από τρία κατοικίδια (σκύλοι ή γάτες) μέσα στο ίδιο διαμέρισμα εκτός αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει περισσότερα. Αν όμως ο κανονισμός της πολυκατοικίας γράφει για λιγότερα ζώα τότε αυτό δεν ισχύει και ισχύει ο νόμος που επιτρέπει μέχρι τρία κατοικίδια ανά διαμέρισμα.  
 

Γ) Ο νόμος προβλέπει ότι το κατοικίδιο σας θα ζει μαζί σας στο διαμέρισμα . Δεν πρέπει να το αφήνετε μόνο σε κοινόχρηστους χώρους  όπως πυλωτές  ή ταράτσες . Εννοείται οτι μπορείτε να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας σε κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής με την υποχρέωση να συλλέξετε και να καθαρίσετε τα κόπρανα του . Επειδή πολλοί ρωτούν ,δεν  έχετε την υποχρέωση να μαζέψετε ή να πλύνετε τα ούρα του σκύλου σας από  οπουδήποτε τον πηγαίνετε βόλτα.


Δ) Αν ο σκύλος σας γαβγίζει υπερβολικά,  θα πρέπει να φροντίσετε να μειωθεί το πρόβλημα αυτό με επίσκεψη σε κτηνίατρο ή εκπαιδευτή ζώων. Ο γείτονας είναι λίγο δύσκολο να βρει το δίκιο του καλώντας την αστυνομία ,εάν ο σκύλος του άλλου γείτονα  γαβγίζει, παρόλα αυτά οι κανόνες καλής συμπεριφοράς λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε την ηρεμία του γείτονα μας ιδιαίτερα τις ώρες κοινής ησυχίας.
 

 Ε) Εφόσον το κατοικίδιό μας είναι σκύλος (και όχι γάτα) θα πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα βόλτα. Αυτό θα τον  κάνει ευτυχισμένο και θα κάνει την συμβίωση με εσάς και τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας ευχάριστη . Αν δεν έχετε χρόνο φροντίστε να μοιράσετε  την υποχρέωση αυτή με τα άλλα μέλη της οικογένεια σας. Μην εκπλαγείτε αν κάποιος άλλος ένοικος  της πολυκατοικίας που δεν έχει σκύλο ζητήσει την άδεια σας να τον βγάζει κι αυτός βόλτα. Ελάχιστοι άνθρωποι πλέον δεν είναι φιλόζωοι .
 

Τέλος η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα θέματα αυτά δεν πρέπει να επιλύονται με βάση το νόμο ή την αστυνομία ή τα δικαστήρια αλλά με βάση τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων. Είναι δεδομένο ότι τα φιλοζωικά αισθήματα των ελλήνων αυξήθηκαν καθώς περνούν τα χρόνια και είναι δεδομένο ότι σε κάθε πολυκατοικία θα υπάρχουνε και σκύλοι και γάτες.

Αν εσείς  δεν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου και ενοχλείστε από το σκύλο του διπλανού διαμερίσματος χτυπήστε το κουδούνι και μιλήστε ευγενικά. Αν επίσης είστε εσείς που αγαπάτε το σκύλο και την γάτα σας φροντίστε να  ενοχλούν όσο το δυνατόν λιγότερο τους γείτονες σας. Κι εμείς οι άνθρωποι και οι σκύλοι και οι γάτες αγαπούμε την αρμονική συμβίωση. Ας το πετύχουμε λοιπόν!